Antwoord op jouw vragen over loopbaan, ontwikkeling & feedback

Er zijn een aantal zaken van groot belang om jouw financiële situatie op orde te hebben en die ervoor zorgen dat je overzicht hebt. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een bankrekening, een overzichtelijke administratie en het bijhouden hiervan en het opbouwen van een financiële buffer. Meer informatie kun je hier vinden. Daarnaast biedt het Nibud een jaarplanner e-mailcoaching. Als je je hiervoor aanmeldt, ontvang je het hele jaar door tips, tools en reminders. Je kunt je via deze link aanmelden.

Allereerst; blijf niet piekeren! Kijk wie jou kan helpen bij geldzaken, denk aan lokale vrijwilligers of de gemeente. Kom je er niet uit? Bel dan 0800-8115 voor gratis advies.

Meer informatie kun je hier vinden: https://www.wijzeringeldzaken.nl/geldzaken-op-orde/geldtips/

Soms heb je hier recht op extra voorzieningen of toeslagen. Je kunt wellicht ook in aanmerking komen voor extraatjes voor de kinderen of kwijtschelding van lokale lasten. Hieronder vind je een aantal adressen waar je dit kunt checken:

Heb je even geen overzicht in je geldzaken? Loop je achter met betalingen of heb je (grote) geldzorgen? Blijf niet piekeren, maar zoek zo snel mogelijk hulp. Veel gemeenten bieden inloopspreekuren waar je terecht kunt met jouw vragen over geldzaken. Ook sociale wijkteams kunnen je hierbij helpen. Deze hulp is gratis. Bezoek de website van jouw gemeente om te zien hoe ze jou kunnen helpen.

Er zijn vaak ook vrijwilligers die je kunnen helpen met stapels post, moeilijke brieven, overzicht in je  inkomsten en uitgaven, bespaartips, toeslagen en tegemoetkomingen. Deze hulp is gratis en meestal tijdelijk. Kijk hiervoor op de websites van Schuldhulpmaatje , Humanitas en het Netwerk Thuisadministratie voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook gebruik maken van FiKks: dit is een app waarmee je een ‘buddy’ kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven.

Ontvang je brieven van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders? Of ligt er beslag op je loon, uitkering of bankrekening? Bestaat de kans dat je uit huis wordt gezet?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling te treffen. Kom je er met de schuldeiser niet uit? Of zijn er meerdere schuldeisers tegelijk? Of zijn de betalingsachterstanden en schulden te hoog om zelf op te lossen? Schakel dan de hulp van het Juridisch Loket van jouw gemeente in.

Hier vind je meer informatie over Het Juridisch Loket. (https://www.juridischloket.nl/schulden-en-incasso/schulden-oplossen/schuldhulpverlening-gemeente/)

Bij een loonbeslag wordt beslag gelegd op een gedeelte van jouw loon, omdat je bepaalde rekeningen niet hebt betaald. Dit gebeurt door een deurwaarder in opdracht van één of meerdere schuldeisers. De werkgever maakt dan een deel van jouw loon over aan de deurwaarder. Je ontvangt dan minder loon, want je betaalt hiermee een deel van jouw schuld af.

Je hebt sowieso recht op een minimum bedrag van je loon, de beslagvrije voet. Hiermee kan je je vaste lasten betalen, zoals huur/hypotheek, zorgverzekering en boodschappen doen. De deurwaarder maakt een berekening om jouw beslagvrije voet te bepalen. Alles boven de beslagvrije voet moet jouw werkgever naar de deurwaarder overmaken.

Meer informatie over loonbeslag of jouw beslagvrije voet berekenen?  Klik hier: (https://www.uwbeslagvrijevoet.nl/)

Pensioen kun je op verschillende manieren opbouwen en bestaat in Nederland uit drie pijlers:

  1. Algemene Ouderdomswet (AOW)

De AOW is het wettelijke pensioen dat je van de overheid ontvangt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Je bouwt dit pensioen ongeveer in 50 jaar op als je in Nederland woont en/of werkt. Heb jij niet altijd in Nederland gewoond of gewerkt? Dan krijg je wellicht minder AOW.

  1. Pensioen dat je via je werkgever opbouwt

Werk je bij een werkgever binnen de Zoetwarenbranche, dan bouw je ouderdomspensioen op via het Pensioenfonds Zoetwaren. Dit pensioen is een aanvulling op de AOW-uitkering. Eén keer per jaar ontvang je een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit overzicht ontvang je per post of digitaal, afhankelijk van wat jij hebt aangegeven.

  1. Pensioen dat je zelf regelt

Je kan jouw AOW en ouderdomspensioen aanvullen, bijvoorbeeld door geld opzij te zetten op een spaarrekening of door een lijfrente-, koopsom- of levensverzekering af te sluiten. Wellicht wil je je eerder met pensioen of heb je eerder geen pensioen opgebouwd.

In deze video wordt heel duidelijk uitgelegd hoe pensioen werkt: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=xoitPR4uHn8

LOOPBAANgesprek

Met de loopbaancoach ga jij in gesprek over de toekomst van je werk. De coach helpt je met het antwoord op vragen als ‘Wat zoek ik in een baan?’, ‘Hoe zet ik mijn talent het beste in?’ en ‘Wat wil ik bereiken?’. Het gesprek geeft je meer inzicht in de dingen die jij belangrijk vindt in je werk en wat je zou willen ontwikkelen. En laat je nadenken over mogelijke vervolgstappen.

footerimage (1)