Budget-teckel

Maak jij je weleens zorgen om je financiën? Ben jij het overzicht soms helemaal kwijt? Logisch. Want budgetteren is taaie materie. Je moet er echt je tanden in zetten. En daar helpen we je graag bij! ‘Teckel’ samen met de budgetcoach van Vitaal en Vaardig jouw budget, stel orde op zaken en blijf financieel fit! Zodat jij tijd overhoudt voor leuke dingen.

Magazine "Over Geld"

In het magazine Over Geld vind je allerlei tips en trucs om slimmer met jouw geld om te gaan! Denk aan praktische checklists, tips om beter rond te komen, lekkere, maar voordelige recepten, energiebespaar-tips, waar je terecht kunt met geldzorgen en alles over pensioen in ‘Jip-en-Janneketaal’. Dit magazine kun je heel eenvoudig hieronder bestellen.

Financiële foto

Zit je financieel gebakken? Want als je in de toekomst minder wil werken, een tijdje ertussenuit wil of een opleiding wil volgen is het fijn om te weten of dit mogelijk is en wanneer. Onze financieel adviseurs geven je het complete overzicht. Samen staan jullie stil bij je inkomen, uitgaven, leefstijl en pensioen. Want als je weet hoe je er financieel voor staat, kun je bewuste keuzes maken over je werk en pensioen.

Pensioen; een nieuwe fase breekt aan.

Wanneer je met pensioen gaat, breekt er een nieuwe periode aan in je leven. Het is het einde van je werkzame leven, maar vooral ook het begin van iets nieuws. Je kunt toekomstplannen maken waarbij je geen rekening meer hoeft te houden met je baas. Heerlijk! Dat is vaak een hele overgang. Hoe gaat dat proces precies in zijn werk en hoe vul je het ‘grote genieten’ straks in? Wat gaat er financieel allemaal veranderen? Met al je vragen over jouw pensioen kun je terecht bij een pensioenconsulent van het Pensioenfonds Zoetwaren. Gewoon vanuit huis, wanneer het jou uitkomt. Vraag hieronder direct een videogesprek aan met een pensioenconsulent.

Belangrijke websites & rekentools

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het Ministerie van Financiën en een wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken. Klik hier.
Op Geldfit vind je gratis informatie over geld in jouw situatie. Ze wijzen je de weg met tips of een persoonlijk advies. Je kunt ook anoniem contact opnemen via 0800-8115. Ze denken graag met je mee. Klik hier.
Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut. Ze doen onder- zoek naar en geven voorlichting over de huishoudportemonnee. Ze geven hulp en praktische tips bij rondkomen. Klik hier.
Op de website van de Rijksoverheid vind je ook veel informatie over verschillende actuele onderwerpen, regelingen en toeslagen. Klik hier.

Ga je samenwonen? Meld je partner aan bij het pensioenfonds indien je wilt dat hij/zij in aanmerking komt voor partnerpensioen.
Ga je trouwen (of een geregistreerd partnerschap) dan is aanmelden niet nodig, tenzij je in het buitenland trouwt.

Ga je samenwonen? Meld je partner aan bij het pensioenfonds indien je wilt dat hij/zij in aanmerking komt voor partnerpensioen.
Ga je trouwen (of een geregistreerd partnerschap) dan is aanmelden niet nodig, tenzij je in het buitenland trouwt.

Ga je verhuizen binnen Nederland dan hoef je niks te doen. Als je verhuist naar het buitenland geef je je nieuwe woonadres door bij een gemeente met een RNI-loket. Het pensioenfonds ontvangt automatisch de nieuwe adresgegevens in binnen- of buitenland.

Uit elkaar gaan of scheiden heeft gevolgen voor je pensioen. Wat er met je pensioen gebeurt na een scheiding of uit elkaar gaan hangt af van de situatie.

Je hoeft niks te doen. De gemeente geeft aan het pensioenfonds Zoetwaren door dat je kinderen hebt.

Als je overlijdt krijgen je partner en kinderen nabestaandenpensioen. Je partner ontvangt nabestaandenpensioen zolang hij/zij leeft. Kinderen ontvangen nabestaandenpensioen tot ze 18 jaar oud zijn. Of tot ze 27 jaar oud zijn, zolang ze een opleiding volgen of arbeidsongeschikt zijn. Je partner en kinderen moeten zelf nabestaandenpensioen aanvragen als jij komt te overlijden.

Als je ziek of arbeidsongeschikt bent blijf je in principe pensioen opbouwen. Dit kan wel invloed hebben op de hoogte van je pensioenopbouw en premie.

Als je ziek of arbeidsongeschikt bent blijf je in principe pensioen opbouwen. Dit kan wel invloed hebben op de hoogte van je pensioenopbouw en premie.

Als je een nieuwe baan krijgt bij een werkgever in de Zoetwarenindustrie verandert er niets voor je pensioen. Ga je bij een werkgever buiten de Zoetwarenindustrie werken? Dan ga je waarschijnlijk pensioen opbouwen bij een ander pensioenfonds.

Je gaat uit dienst bij je huidige Zoetwarenwerkgever en bent (tijdelijk) werkloos. Je bouwt (tijdelijk) geen pensioen op. Eventueel kan je op eigen kosten pensioen op blijven bouwen bij het pensioenfonds Zoetwaren. Dat kan voor maximaal 3 jaar en onder bepaalde voorwaarden.

Voor kinderen in het 1e levensjaar kun je 9 weken (betaald) ouderschapsverlof opnemen. Tijdens de periode van ouderschapsverlof blijf je pensioen opbouwen. Over de hoogte van de pensioenpremie maak je onderling met je werkgever afspraken.

Als iemand in je omgeving ziek is kan je kortdurend zorgverlof opnemen. Tijdens het kortdurend zorgverlof blijf je pensioen opbouwen. Jouw werkgever betaald de gehele pensioenpremie gedurende een periode van maximaal 1 maand.

Maak je gebruik van onbetaald verlof (niet zijnde ouderschapsverlof of kortdurend zorgverlof) dan bouw je over de periode van het onbetaalde verlof in principe geen pensioen op. Wil je toch pensioen opbouwen dan meld je dit uiterlijk 3 maanden na het einde van het kalenderjaar waarin het verlof is opgenomen. Ga met je werkgever in overleg over wie welke deel van de pensioenpremie betaalt.

Als je minder gaat werken ontvang je een lager salaris. Dit heeft ook invloed op de opbouw en hoogte van je pensioen. Doordat je minder gaat verdienen bouw je ook minder pensioen op.

Enkele maanden voor de AOW-leeftijd krijg je automatisch bericht van het pensioenfonds Zoetwaren. Je kunt zelf het moment kiezen wanneer je (gedeeltelijk) met pensioen gaat. Dat kan bij het bereiken van de AOW-leeftijd, al voor het bereiken van de AOW-leeftijd of juist later. Het moment waarop je met pensioen wil heeft invloed op de opbouw en hoogte van je pensioen.

antwoord op jouw financiële vragen

Er zijn een aantal zaken van groot belang om jouw financiële situatie op orde te hebben en die ervoor zorgen dat je overzicht hebt. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een bankrekening, een overzichtelijke administratie en het bijhouden hiervan en het opbouwen van een financiële buffer. Meer informatie kun je hier vinden. Daarnaast biedt het Nibud een jaarplanner e-mailcoaching. Als je je hiervoor aanmeldt, ontvang je het hele jaar door tips, tools en reminders. Je kunt je hier aanmelden.
Allereerst; blijf niet piekeren! Kijk wie jou kan helpen bij geldzaken, denk aan lokale vrijwilligers of de gemeente. Kom je er niet uit? Bel dan 0800-8115 voor gratis advies. Meer informatie kun je hier vinden. 
Soms heb je hier recht op extra voorzieningen of toeslagen. Je kunt wellicht ook in aanmerking komen voor extraatjes voor de kinderen of kwijtschelding van lokale lasten. Hieronder vind je een aantal adressen waar je dit kunt checken:
Heb je even geen overzicht in je geldzaken? Loop je achter met betalingen of heb je (grote) geldzorgen? Blijf niet piekeren, maar zoek zo snel mogelijk hulp. Veel gemeenten bieden inloopspreekuren waar je terecht kunt met jouw vragen over geldzaken. Ook sociale wijkteams kunnen je hierbij helpen. Deze hulp is gratis. Bezoek de website van jouw gemeente om te zien hoe ze jou kunnen helpen. Er zijn vaak ook vrijwilligers die je kunnen helpen met stapels post, moeilijke brieven, overzicht in je  inkomsten en uitgaven, bespaartips, toeslagen en tegemoetkomingen. Deze hulp is gratis en meestal tijdelijk. Kijk hiervoor op de websites van SchuldhulpmaatjeHumanitas en het Netwerk Thuisadministratie voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook gebruik maken van FiKks: dit is een app waarmee je een ‘buddy’ kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven.
Ontvang je brieven van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders? Of ligt er beslag op je loon, uitkering of bankrekening? Bestaat de kans dat je uit huis wordt gezet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling te treffen. Kom je er met de schuldeiser niet uit? Of zijn er meerdere schuldeisers tegelijk? Of zijn de betalingsachterstanden en schulden te hoog om zelf op te lossen? Schakel dan de hulp van het Juridisch Loket van jouw gemeente in. Hier vind je meer informatie over Het Juridisch Loket. 

Bij een loonbeslag wordt beslag gelegd op een gedeelte van jouw loon, omdat je bepaalde rekeningen niet hebt betaald. Dit gebeurt door een deurwaarder in opdracht van één of meerdere schuldeisers. De werkgever maakt dan een deel van jouw loon over aan de deurwaarder. Je ontvangt dan minder loon, want je betaalt hiermee een deel van jouw schuld af.

Je hebt sowieso recht op een minimum bedrag van je loon, de beslagvrije voet. Hiermee kan je je vaste lasten betalen, zoals huur/hypotheek, zorgverzekering en boodschappen doen. De deurwaarder maakt een berekening om jouw beslagvrije voet te bepalen. Alles boven de beslagvrije voet moet jouw werkgever naar de deurwaarder overmaken.

Klik hier als jij meer informatie wilt over het loonbeslag.
Klik hier als jij meer wilt weten over het berekenen van jouw beslagvrije voet.

Pensioen kun je op verschillende manieren opbouwen en bestaat in Nederland uit drie pijlers:
  1. Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW is het wettelijke pensioen dat je van de overheid ontvangt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Je bouwt dit pensioen ongeveer in 50 jaar op als je in Nederland woont en/of werkt. Heb jij niet altijd in Nederland gewoond of gewerkt? Dan krijg je wellicht minder AOW.
  1. Pensioen dat je via je werkgever opbouwt
Werk je bij een werkgever binnen de Zoetwarenbranche, dan bouw je ouderdomspensioen op via het Pensioenfonds Zoetwaren. Dit pensioen is een aanvulling op de AOW-uitkering. Eén keer per jaar ontvang je een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit overzicht ontvang je per post of digitaal, afhankelijk van wat jij hebt aangegeven.
  1. Pensioen dat je zelf regelt
Je kan jouw AOW en ouderdomspensioen aanvullen, bijvoorbeeld door geld opzij te zetten op een spaarrekening of door een lijfrente-, koopsom- of levensverzekering af te sluiten. Wellicht wil je je eerder met pensioen of heb je eerder geen pensioen opgebouwd. In deze video wordt heel duidelijk uitgelegd hoe pensioen werkt.
footerimage (1)