TOOLBOX OMGANGSVORMEN
Een intimiderend gesprek, uitgesloten worden van bepaalde activiteiten of een ongewenste aanraking; in elke organisatie komt ongewenst gedrag voor. Hoe je ermee omgaat maakt vaak het verschil. Want elke werkgever moet zich inspannen voor een veilige werkomgeving. Maar hoe doe je dat? En hoe doe je dat goed? Daarvoor is de toolbox Omgangsvormen toegevoegd aan het programma Vitaal en Vaardig.
Deze toolbox bevat een invulbare gedragscode, flyers en posters over de vertrouwenspersoon, dialoogkaarten, posters, narrowcastingbeelden en een kaart met veelgestelde vragen over intern beleid bij ongewenst gedrag. Daarnaast kun je jouw bedrijf inschrijven voor de Workshops Omgangsvormen om samen gewenst en ongewenst gedrag bespreekbaar te maken en vast te leggen in een gedragscode. Deze toolbox bestellen? Dat kan hieronder.
Veelgestelde vragen over beleid bij ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag komt in bijna elke organisatie voor en vraagt om doortastend beleid. Om je op weg te helpen vind je in de toolbox een kaart met veelgestelde vragen over intern beleid bij ongewenst gedrag. Handig om erbij te hebben! Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ‘m gerust aan Jasmijn van Vuure (jasmijn@vbz.nl) van VBZ.
Workshops Omgangsvormen
In twee workshops, een voor leidinggevenden en een voor medewerkers, bepalen de deelnemers welke omgangsvormen in hun bedrijf gewenst en ongewenst zijn en hoe te zorgen voor een veilig en sociaal werkklimaat. In een open sfeer bespreken ze hoe hun gedrag en dat van anderen de sfeer in het bedrijf bepaal. Hun aanbevelingen en afspraken leggen ze vast in aangescherpt beleid en een gedragen gedragscode.
gedragscode
Een werkomgeving waarin iedereen zich veilig voelt en met respect behandeld wordt. Ongewenst gedrag zoals seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en discriminatie horen daar niet bij. Daarom stellen veel organisaties een gedragscode op, om duidelijk te maken welk gedrag gewenst is en wat medewerkers kunnen doen als ze ongewenst gedrag ervaren.
Wij hebben voor jou, als werkgever alvast een sprekend voorbeeld gemaakt en een invulbaar Word-document. Ter inspiratie en als handig hulpmiddel bij het formuleren van de gedragscode voor jouw organisatie.
VERTROUWENSPERSOON
Het Sociaal Fonds voor de Zoetwarenindustrie heeft een onafhankelijke vertrouwenspersoon aangesteld. De toolbox bevat flyers en A4 posters om medewerkers hierop attent te maken.
dialoog KAARTEN
Werkgevers en werknemers krijgen wel eens te maken met ongewenst gedrag. Dat zijn best lastige situaties. Hoe ga je daarmee om? Wat is de juiste aanpak? De dialoogkaarten in deze toolbox helpen je het gesprek aan te gaan met werknemers, werkgevers en onderling. Elk kaartje bevat een situatie die zich ook in jouw organisatie kan voordoen. Wat zou jij doen?
Posters & narrowcasting
Een grapje op zijn tijd moet kunnen. Maar wanneer iemand structureel voor gek wordt gezet op de werkvloer, is het niet grappig meer. De posters in de toolbox en de narrowcasting-beelden op de USB-stick helpen jullie om de aandacht te vestigen op ongewenst gedrag en het bespreekbaar te maken.