Een juiste balans tussen privé & werk. Hoe doe je dat?
Mensen die een goede balans tussen werk en privé ervaren, voelen zich gezonder, presteren beter en hebben meer voldoening in hun werk. De juiste balans tussen privé & werk verschilt natuurlijk per persoon en de levensfase waar je in zit.
Workshop voor de ruggengraat van het bedrijf
Medewerkers die hard werken en loyaal zijn, zijn de ruggengraat van het bedrijf. Ze werken er vaak al wat langer, steken vaak een extra handje uit en zijn een vraagbaak voor nieuwe medewerkers. Herken je jezelf hierin? Wil jij jezelf ontwikkelen en waardevol blijven voor het bedrijf?
In deze interactieve workshop met gelijkgestemden ga je in gesprek over de activiteiten waar je energie uit wilt halen, hoe jouw seniorrol binnen het bedrijf wordt vormgegeven, gezamenlijke interesses en de wijze waarop je jezelf wilt blijven ontwikkelen.
Workshop voor Starters
Vol enthousiasme na een opleiding begonnen met je baan. In deze levensfase is het vaak extra lastig om grenzen te bewaken en nee te zeggen tegen overwerk. Je werkt graag hard, in teamverband en wilt jezelf graag bewijzen. Privé staat er ook veel op het programma: op stap met vrienden, reizen, sporten en natuurlijk het opbouwen van een heel volwassen leven. Belangrijk dus om prioriteiten te stellen, je kunt immers niet overal evenveel aandacht en tijd in investeren. Maar hoe doe je dat?
In deze interactieve workshop ga je met leeftijdsgenoten in gesprek over verschillende vraagstukken waarmee iedereen mee te maken heeft. Lekker praktisch, met handvatten en tips om jouw werkende leven beter vorm te geven.
Antwoord op jouw vragen over balans privé & werk
Als ouder van jonge kinderen is het niet vanzelfsprekend om goed te slapen. Je kind(eren) willen maar niet in slaap vallen, zijn heel vroeg wakker, worden vaak wakker in de nacht of je blijft in de avond ‘aan’ staan door de drukte in je werk- en privéleven. Ondanks dat je deze factoren niet (altijd) kan veranderen, kan jij je nachtrust wel bevorderen met deze tips.
Tips voor jonge ouders:
- Zorg voor een logeerkamer in huis. Hebben jij of je partner een drukke dag op je werk, of heeft een van jullie al nachten slecht geslapen? Maak afspraken met je partner over wanneer een van jullie eens gebruik kan maken van de logeerkamer om een nachtje beter te slapen.
- Het is verleidelijk om een nacht slecht slapen te compenseren met véél koffie. Helaas zorgt dit er juist voor dat je de nacht erop onrustiger slaapt en minder goed herstelt. Drink daarom maximaal 4 koppen koffie per dag en het liefst niet meer na het middaguur.
- Ook alcohol zorgt ervoor je slaapkwaliteit afneemt en je minder uitgerust wakker wordt. Even een momentje voor jezelf in de avond met een glas wijn of een biertje zorgt er juist voor dat je de volgende dag meer vermoeid voelt.
- Even ‘ontspannen’ voor het slapen gaan door tv te kijken of op je mobiel scrollen maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Licht van elektrische apparaten of felle lampen remt je melatonine (slaaphormoon) aanmaak, waardoor je meer moeite hebt met in slaap vallen. Het advies is om een elektronisch apparaat of veel licht 1 tot 2 uur voordat je naar bed gaat niet te gebruiken
- Moet je je bed uit vanwege je kind en heb je daarna moeite met in slaap vallen? Maak ook dan geen gebruik van (veel) licht als je je kind verzorgt.
- Uitslapen klinkt verleidelijk (als de kinderen eens een dagje meewerken), maar het gevolg is vaak dat je in de avond weer moeite hebt met in slaap vallen. Dit is omdat je dan nog onvoldoende slaapdruk hebt opgebouwd. Ga liever na een nacht slecht slapen op tijd naar bed.
- Voor volwassenen én kinderen is het zinvol om een vast slaapritueel te ontwikkelen. Zo vertel je je lichaam dat het tijd is om te slapen. Je bent minder overprikkeld en daardoor val je sneller in slaap. Slaaprituelen zijn bijvoorbeeld douchen, lezen, of samen de dag doornemen.
- Heb je moeite met (opnieuw) in slaap vallen? Dan kan een ontspanningsoefening of de ademhalingsoefening ‘box breathing’ je helpen. Je vertraagt je ademhaling en je hartslag en komt hiermee weer tot rust.
- Heb je (als gezin) een slechte nacht gemaakt en maakt jouw kind nog gebruik van een middagdutje? Maak dan zelf ook gebruik van die tijd en neem een korte powernap. 20 minuten even op de bank met je ogen dicht is al voldoende om jezelf weer mentaal op te frissen.
“Uitslapen met kinderen is eerder naar bed gaan” – geschreven door een moeder
Meer weten? Bezoek de website My Daily Lifestyle voor meer informatie en tips.
Op de eerste ziektedag kunt u voor deze naaste uit uw omgeving calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof opnemen. Bijvoorbeeld voor een kind dat plotseling ziek is geworden op school en dat u moet ophalen. Calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof is onder andere voor het oplossend van een dringend privéprobleem. Het moet dan gaan om zeer bijzondere persoonlijke of onverwachte situaties. U meldt het verlof bij uw werkgever. Uw salaris loopt door tijdens het verlof.
Er geldt geen maximum aantal uren calamiteitenverlof of kort verzuimverlof in een jaar. het kan variëren van een paar uur tot een paar dagen.
Je hebt geen vast contract meer nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Wanneer je een contract voor bepaalde tijd of een flexibel contract hebt, kun je met een intentieverklaring van je werkgever ook vaak een hypotheek krijgen. Een intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring en die kan je werkgever verstrekken.
In een intentieverklaring zegt je werkgever dat je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zult krijgen. Onder voorwaarde dat jij je werk goed blijft doen en de situatie van het bedrijf niet verandert. De verklaring geeft namelijk geen recht op een vast contract. Zoals de meeste zakelijke documenten komt ook de intentieverklaring bij de afdeling personeelszaken.
Het kan weleens voorkomen dat werkgevers geen intentieverklaring willen verstrekken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw werkgever nog niet weet of het wel mogelijk is om jou in vast dienstverband te nemen. Je werkgever is niet verplicht om een intentieverklaring in te vullen.
De intentieverklaring mag – op het moment dat jij je de offerte ontvangt – niet ouder zijn dan drie maanden. De verklaring van je werkgever is dus een belangrijk onderdeel van je hypotheekaanvraag.
Meer weten over welke hypotheekvormen er zijn? Waar je aan moet tijdens een hypotheekgesprek met een financieel adviseur? Wat je mogelijkheden zijn als je een restschuld hebt?
Ga naar de website Wijzer in Geldzaken en vind hier alle informatie die je zoekt op het gebied van hypotheken en andere financiële vraagstukken.
Wil je graag naast je werk een opleiding volgen? Het Sociaal Fonds Zoetwaren maakt het mogelijk om een arbeidsmarkt gerelateerde opleiding te volgen, tot een maximum van € 1.000. Dit wordt vergoed door het Sociaal Fonds Zoetwaren.
Is de opleiding duurder? Misschien kun je zelf een deel van de kosten dragen of is je werkgever bereid om een deel te vergoeden.
Een arbeidsmarkt gerelateerde opleiding is een opleiding of training die gericht is op een andere baan of functie, in de zoetwaren of in een andere sector. Deze kun je volgen omdat je misschien geen plezier meer hebt in je werk en graag een andere baan zou willen of omdat je huidige werk fysiek te zwaar voor je is of in de toekomst zal worden. Voor deze opleidingen en trainingen kun je dus maximaal € 1.000,- vergoeding vragen.
Wil jij een arbeidsmarkt gerelateerde opleiding volgen? Vraag deze aan bij VBZ door zelf een e-mail te sturen naar jasmijn@vbz.nl. Zij neemt contact met jou en je werkgever op en zorgt ervoor dat VBZ, FNV, CNV Vakmensen en De Unie een beslissing kunnen nemen over de aanvraag.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Er zijn twee types verlof;
- kortdurend zorgverlof: Als u een zieke in uw omgeving wilt verzorgen, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde is dat de zieke verzorging nodig heeft. En u bent gezien de omstandigheden van het geval de enige die de zieke zorg kan geven. Kan iemand anders de verzorging op zich nemen? Dan heeft u geen recht op kortdurend zorgverlof.
- langdurend zorgverlof: Als u iemand uit uw omgeving wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, heeft u recht op langdurend zorgverlof. U kunt ook langdurend zorgverlof aanvragen als iemand uit uw omgeving langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat u de enige bent die deze zorg kan geven.
Bij kortdurend zorgverlof krijgen werknemers ten minste 70 procent van het loon doorbetaald. Komt het salaris daarmee lager uit dan het minimumloon, dan ben je verplicht om het minimumloon te betalen. Langdurend zorgverlof hoeft niet te worden door betaalt.
Wanneer ben je nu precies mantelzorger? Je geeft mantelzorg als je voor iemand zorgt in jouw omgeving. Je doet dat vrijwillig, omdat je een sociale relatie met die persoon hebt. Zoals met een familielid, vriend of buren. Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg).
Een algemene vergoeding voor mantelzorg bestaat niet. Maar je kunt wel aanspraak maken op een aantal vergoedingen. Bijvoorbeeld:
- Vergoeding aanvullende verzekering zorgverzekeraar: Een aantal zorgverzekeraars biedt in de aanvullende verzekering een vergoeding voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld voor vervangende mantelzorg of een mantelzorgcursus. Informeer bij jouw zorgverzekeraar of je hier een aanvullende verzekering voor kunt afsluiten.
Mantelzorgwaardering: Sommige gemeenten belonen mantelzorgers met een geldbedrag of bonnen. Andere gemeenten organiseren activiteiten voor mantelzorgers. Informeer bij jouw gemeente of er een mantelzorgwaardering is.
Je werk veilig, gezond en met plezier doen, daar draait het om. En dat lukt het beste als je je werk en je leven buiten het werk goed kunt combineren. Hoe je dat het beste kunt doen, hangt voor een groot deel af van je levensfase. Het maakt nogal wat uit of je schoolgaande kinderen hebt, mantelzorger bent of naast je werk actief bent als vrijwilliger. Daarnaast is je bioritme van invloed. Ben je een ochtendmens, avondmens of heb je overdag veel energie? Dan reageer je op jouw manier op wisselende ploegendiensten. Een rooster dat aansluit bij jouw bioritme is het beste vol te houden, maar dat is voor iedereen anders en er kan niet altijd rekening mee gehouden worden.
Er zijn veel verschillende ploegenroosters. De meest voorkomende ploegendiensten zijn een tweeploegendienst, drieploegendienst en vijfploegendienst. De keuze van het ploegendienstrooster is afhankelijk van de benodigde productietijd. Sociale partners denken dat er mogelijkheden zijn om gezonde(re) roosters te ontwikkelen en introduceren in de Zoetwarenbranche. Samen met roosterspecialisten wordt er in een werkgroep gewerkt aan de ontwikkeling van roosters met minder fysieke belasting, door bijvoorbeeld het aantal achtereenvolgende nachtdiensten te reduceren. Het ontwikkelen en introduceren van gezonde(re) rooster alternatieven is niet zomaar gebeurd. Het is ingrijpend en moet zorgvuldig worden voorbereid. Wil je in de tussentijd praktische handvatten of tips om goed en vitaal te kunnen werken in de ploegendienst? Bespreek dit met je leidinggevende of HR.