TOOLBOX AANPAK ONGEWENST GEDRAG

Een intimiderend gesprek, uitgesloten worden van bepaalde activiteiten of een ongewenste aanraking; in elke organisatie komt ongewenst gedrag voor. Hoe je ermee omgaat maakt vaak het verschil. Want elke werkgever moet zich inspannen voor een veilige werkomgeving. Maar hoe doe je dat? En hoe doe je dat goed? Daarvoor is de toolbox Ongewenst Gedrag toegevoegd aan het programma Vitaal en Vaardig.

In deze toolbox vind je op dit moment een gedragscode om zelf in te vullen en te verspreiden binnen je organisatie. We hebben er ook een sprekend voorbeeld bijgevoegd. Binnenkort vullen we de toolbox verder aan met handige materialen om binnen jouw organisatie ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. Wil jij deze toolbox alvast bestellen? Dat kan hieronder.

ONLINE THEMABIJEENKOMST – 9 maart 2023

Ongewenst gedrag staat in de schijnwerpers de laatste tijd. En jammer genoeg komt het in bijna elke organisatie voor. Belangrijk dus om hier iets aan te doen. Maar welke aanpak past bij jouw organisatie? Tijdens de online themabijeenkomst op 9 maart 2023 helpt arbodeskundige Koen Langenhuysen je een doordachte aanpak op te zetten. De richtlijnen van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn daarbij het uitgangspunt.

Op de agenda:

  • Waaruit bestaat een aanpak van ongewenst gedrag?
  • Hoe staat jouw organisatie ervoor?
  • Wat vind je belangrijk?
  • Hoe doen andere het?

De themabijeenkomst is bedoeld voor: preventiemedewerkers, arbocoördinatoren, HR, MT-leden, OR-leden en anderen die zich bezighouden met de aanpak van ongewenste gedrag binnen het bedrijf.

Wil jij aan de slag met ongewenst gedrag in jouw organisatie en kun je wel wat hulp gebruiken? Meld je dan direct aan!

gedragscode

Een werkomgeving waarin iedereen zich veilig voelt en met respect behandeld wordt. Ongewenst gedrag zoals seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en discriminatie horen daar niet bij. Daarom stellen veel organisaties een gedragscode op, om duidelijk te maken welk gedrag gewenst is en wat medewerkers kunnen doen als ze ongewenst gedrag ervaren.

Wij hebben voor jou, als werkgever alvast een sprekend voorbeeld gemaakt en een invulbaar Word-document. Ter inspiratie en als handig hulpmiddel bij het formuleren van de gedragscode voor jouw organisatie.

dialoog KAARTEN

Werkgevers en werknemers krijgen wel eens te maken met ongewenst gedrag. Dat zijn best lastige situaties. Hoe ga je daarmee om? Wat is de juiste aanpak? De dialoogkaarten in deze toolbox helpen je het gesprek aan te gaan met werknemers, werkgevers en onderling. Elk kaartje bevat een situatie die zich ook in jouw organisatie kan voordoen. Wat zou je doen?

Posters & narrowcasting

Een grapje op zijn tijd op het werk moet kunnen. Maar wanneer iemand structureel voor gek wordt gezet op de werkvloer, is het niet grappig meer. De posters in de toolbox en de narrowcasting-beelden op de USB-stick helpen jullie om de aandacht te vestigen op ongewenst gedrag en het bespreekbaar te maken.

Naar de toolbox Loopbaan Ontwikkeling & Feedback (binnenkort beschikbaar) 🡲

footerimage (1)