TOOLBOX AANPAK ONGEWENST GEDRAG

Een intimiderend gesprek, uitgesloten worden van bepaalde activiteiten of een ongewenste aanraking; in elke organisatie komt ongewenst gedrag voor. Hoe je ermee omgaat maakt vaak het verschil. Want elke werkgever moet zich inspannen voor een veilige werkomgeving. Maar hoe doe je dat? En hoe doe je dat goed? Daarvoor is de toolbox Ongewenst Gedrag toegevoegd aan het programma Vitaal en Vaardig.

In deze toolbox vind je een gedragscode om zelf in te vullen en te verspreiden binnen je organisatie, dialoogkaarten om het gesprek aan te gaan in de organisatie en posters en narrowcasting-beelden die helpen om binnen jouw organisatie ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. Ook vind je een handige kaart met veelgestelde vragen over intern beleid bij ongewenst gedrag.  Wil jij deze toolbox bestellen? Dat kan hieronder.

Veelgestelde vragen over beleid bij ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag staat in de schijnwerpers de laatste tijd. En jammer genoeg komt het in bijna elke organisatie voor. Tijd dus om er beleid voor te maken. Om je op weg te helpen vind je in de toolbox een kaart met veelgestelde vragen over intern beleid bij ongewenst gedrag. Handig om erbij te hebben!

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ‘m gerust aan Erna Bak (erna@vbz.nl) van VBZ.

gedragscode

Een werkomgeving waarin iedereen zich veilig voelt en met respect behandeld wordt. Ongewenst gedrag zoals seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en discriminatie horen daar niet bij. Daarom stellen veel organisaties een gedragscode op, om duidelijk te maken welk gedrag gewenst is en wat medewerkers kunnen doen als ze ongewenst gedrag ervaren.

Wij hebben voor jou, als werkgever alvast een sprekend voorbeeld gemaakt en een invulbaar Word-document. Ter inspiratie en als handig hulpmiddel bij het formuleren van de gedragscode voor jouw organisatie.

dialoog KAARTEN

Werkgevers en werknemers krijgen wel eens te maken met ongewenst gedrag. Dat zijn best lastige situaties. Hoe ga je daarmee om? Wat is de juiste aanpak? De dialoogkaarten in deze toolbox helpen je het gesprek aan te gaan met werknemers, werkgevers en onderling. Elk kaartje bevat een situatie die zich ook in jouw organisatie kan voordoen. Wat zou je doen?

Posters & beeldschermbeelden

Een grapje op zijn tijd op het werk moet kunnen. Maar wanneer iemand structureel voor gek wordt gezet op de werkvloer, is het niet grappig meer. En dat overkomt jaarlijks te veel mensen.  De posters in deze toolbox en de downloadbare beeldschermbeelden helpen jullie om de aandacht te vestigen op ongewenst gedrag en het bespreekbaar te maken.