Magazine "Over vitaliteit"

Een vitaal persoon beschikt over energie, lichamelijke kracht, wilskracht en weerbaarheid. Vitaliteit houdt dus veel verband met iemands leefstijl. Voeding, roken, alcohol- en drugsgebruik, lichaamsbeweging, ontspanning en slaap bepalen voor een groot deel hoe vitaal je bent. In het magazine, vind je onder andere tips voor een goede nachtrust, delen we eenvoudige, gezonde recepten en toffe challenges!

Antwoord op jouw vragen over vitaliteit

Iedereen heeft een bepaalde leeftijd, gerekend in dagen vanaf de geboorte. Dit wordt ook wel de kalenderleeftijd genoemd. Maar hiernaast is er de metabolische leeftijd of “echte” leeftijd. De echte leeftijd geeft je inzicht in hoe je er lichamelijk voor staat.

Wel of niet roken, dagelijks bewegen en gezond eten hebben veel invloed op de uitkomst van jouw “echte” leeftijd. De Meten is Weten stand van My Daily Lifestyle meet een aantal belangrijke onderdelen:

  • Lichaamsgewicht en body mass index (BMI)
  • Vetpercentage, spiermassa, lichaamsvocht
  • Basaal metabolisme (ruststofwisseling)
  • Metabolische leeftijd

Jouw werkgever kan deze stand aanvragen via de Toolbox Vitaliteit.

Na afloop krijg je een persoonlijk rapport mee met een uitgebreide uitleg. Ook geeft de leefstijlcoach nuttige tips en adviezen om de leefstijl aan te passen en zo gezonder en fitter te worden.

Onregelmatige werktijden kunnen ervoor zorgen dat je bioritme verstoord raakt. Je lichaam functioneert volgens een 24 uurs-ritme en is gewend aan het ritme van activiteit overdag en rust tijdens de nacht. Nachtdiensten verstoort dit ritme doordat je wakker en actief bent (lichaamsbeweging, eten, blootstelling aan licht) op het moment dat je lichaam van nature geneigd is te slapen, en slaapt op het moment dat het lichaam wakker wil zijn. Hierdoor kunnen lichaamsprocessen ontregeld raken, wat zich uit in bijvoorbeeld een verstoorde slaap, verstoorde hormoonhuishouding en een verstoord herstelvermogen. Extra motivatie dus om gezond te leven!

Hieronder een aantal tips:

  • Eet kleine porties in de avond.
  • Kies voor eiwitrijke producten zoals zuivel, vlees, gevogelde, kip of peulvruchten.
  • Kies voor vezelrijke producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, groente en fruit.
  • Vermijd suikerrijke en vetrijke producten.
  • Drink 1,5 – 2 liter water verdeeld over je wakkere tijd.
  • Probeer minimaal 7 uur per etmaal te slapen.

Een plan op maat? Benader je HR adviseur voor meer informatie.

Meer weten over vitaliteit?

footerimage (1)